fb in in

Tηλέφωνα
210 77 77351

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 Ψωρίαση: Πώς η διατροφή την επηρεάζει;

Ο ρόλος της διατροφής είναι αρκετά ξεκάθαρος στην πορεία και την εξέλιξη της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού.

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του εμπλέκεται στη φλεγμονή της ψωρίασης, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Investigative Dermatology».

Προγενέστερες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει πως η δυτικού τύπου διατροφή αλλάζει γρήγορα το μικροβίωμα του εντέρου. Η διαταραχή της εντερικής μικροβιακής ισορροπίας (λέγεται δυσβίωση) και συμβάλλει στην ανάπτυξη φλεγμονής. Αυτή όμως δεν περιορίζεται στο έντερο, αλλά όπως φαίνεται επεκτείνεται και αλλού στο σώμα.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

Αν πάσχετε από ψωρίαση και δυσκολεύεστε να θέσετε υπό έλεγχο τη φλεγμονή που προκαλεί στο δέρμα σας, ίσως πρέπει να προσέξετε τι τρώτε.

Τι φανερώνει η νέα μελέτη

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σακραμέντο, ανακάλυψαν ότι μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και λίπος, η οποία διαταράσσει την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, έχει ως συνέπεια να εντείνεται η φλεγμονή στο δέρμα.

Μάλιστα η αρνητική αυτή επίπτωση παρατηρείται ακόμα και μετά από βραχυχρόνια ακολούθηση ανθυγιεινής διατροφής, γράφουν οι ερευνητές.

Τι ακριβώς είναι η ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση πάθηση, η οποία υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 2-3% του γενικού πληθυσμού. Μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αν και είναι συχνότερη στις ηλικίες κάτω των 35 ετών.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι ότι προκαλεί παχιές, λευκές, ασημί ή κόκκινες κηλίδες σαν λέπια στο δέρμα.

Οι «πλάκες» αυτές εμφανίζονται συχνότερα:

  • Στους αγκώνες
  • Στα γόνατα
  • Στο τριχωτό της κεφαλής
  • Στη μέση
  • Και στις αρθρώσεις

Πώς εκδηλώνετε η ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια επίμονη δερματοπάθεια. Εκδηλώνεται όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται λανθασμένα σε υγιή κύτταρα του δέρματος. Η επίθεση έχει ως συνέπεια φλεγμονή και σχηματισμό των χαρακτηριστικών δερματικών βλαβών, που οφείλονται στην υπερβολικά ταχεία ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων.

Στο περίπου 10-15% των ασθενών η ψωρίαση προκαλεί επίσης ευαισθησία, πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα).

Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νύχια προκαλώντας:

  • Αλλαγή χρώματος
  • Ονυχόλυση (διαχωρισμός του νυχιού από την κοίτη και τελικά αποκόλληση)
  • Εμβαθύνσεις
  • Δυσμορφία κ.ά.

Τα καλά νέα

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η επιλογή μιας πιο υγιεινής διατροφής μπορεί:

  • Να αποκαταστήσει την υγεία του εντέρου
  • Να καταστείλει τη δερματική φλεγμονή
  • Να οδηγήσει τελικά σε ύφεση των συμπτωμάτων της ψωρίασης

Η δερματολόγος Νάντια Διαμαντή είναι στη διάθεσή σας στο 210 77 77351 για να σας ενημερώσει για την σύγχρονη αντιμετώπιση της ψωρίασης, αλλά και να μοιραστεί μαζί σας όλα τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στην καλύτερη διαχείριση της πάθησης στην καθημερινότητά σας.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Κλείστε Ραντεβού!

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com
Go Top