fb in

Tηλέφωνα
210 77 77351

Έγχυση Βοτουλινικής Τοξίνης (botox)

Το botox είναι η πιο δημοφιλής θεραπεία για τις ρυτίδες έκφρασης. Αποτελεί ιδανική θεραπεία για το μεσόφρυο, το μέτωπο και τις περιοφθαλμικές ρυτίδες («πόδι της χήνας»), κατάλληλη για όσους αποζητούν ένα ξεκούραστο και ανανεωμένο πρόσωπο. Επίσης το botox μπορεί να γίνει και όταν δεν υπάρχουν ρυτίδες με στόχο να ομορφύνει κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου π.χ. σε έναν νέο άνθρωπο όταν τα φρύδια του είναι χαμηλά και δείχνει λυπημένος ή όταν έχει δυνατούς μύες στο μεσόφρυο και φαίνεται θυμωμένος. 

Τι είναι το botox;

Το botox είναι η εμπορική ονομασία της βοτουλινικής τοξίνης που παράγεται από τη φαρμακευτική εταιρεία  Allergan. Η ίδια ουσία παράγεται κι από την εταιρεία Ipsen με την εμπορική ονομασία Dysport.

Πώς δρα το botox; Είναι ασφαλής η θεραπεία;

Η βοτουλινική τοξίνη είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από το κλωστηρίδιο Botulinum και ενίεται στους μύες που είναι υπεύθυνοι για τις συσπάσεις του προσώπου και κατ’ επέκταση για τις ρυτίδες. Δρα αναστέλλοντας στο τελικό άκρο της νευρικής ίνας την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της εντολής της μυϊκής σύσπασης στη νευρομυϊκή σύναψη. Προκαλείται έτσι προσωρινή χαλάρωση της δράσης των μυών όπου ενίεται χωρίς να καταστρέφονται μυϊκές ή νευρικές ίνες. Τελικό αποτέλεσμα είναι η  λείανση ή και η εξαφάνιση των αντίστοιχων ρυτίδων στο υπερκείμενο δέρμα. Στη συνέχεια το φάρμακο αποβάλλεται σταδιακά από τον οργανισμό σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις που δεν επηρεάζουν τους νεφρούς ή το συκώτι μας. Σε τέσσερις μήνες αποβάλλεται εντελώς από τον οργανισμό, άρα είναι μια ουσία που δεν αθροίζεται και δεν προκαλεί τοξικότητα. Ακριβώς σε αυτόν τον μηχανισμό δράσης και αποβολής οφείλεται η ασφάλεια της θεραπείας.

Η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης εφαρμόζεται εδώ και σχεδόν 20 χρόνια σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, και υπάρχουν πολλές τεκμηριωμένες διεθνείς βιβλιογραφικές αναφορές υπέρ της ασφάλειάς της.

Η ίδια πρωτεΐνη χρησιμοποιήθηκε εξάλλου αρχικά για να θεραπεύσει προβλήματα στραβισμού, και χρησιμοποιείται στις μέρες μας σε διάφορες νευρολογικές παθήσεις, ακόμη και σε μικρά παιδιά, σε ποσότητες υπερπολλαπλάσιες από αυτές που χορηγούνται στα πλαίσια της αισθητικής δερματολογίας, χωρίς να έχει προκύψει ποτέ ζήτημα ασφάλειας του φαρμάκου. 

Θα αλλάξει η έκφρασή μου ή θα παραμορφωθώ;

Η θεραπεία χαλαρώνει προσωρινά συγκεκριμένους μύες του προσώπου, ενώ όλοι οι υπόλοιποι λειτουργούν φυσιολογικά, οπότε οποιοσδήποτε κίνδυνος αλλοίωσης της έκφρασης δεν υφίσταται. Βέβαια, το botox είναι ιατρική πράξη, οπότε αν πραγματοποιηθεί η θεραπεία από μη εξειδικευμένο ιατρό χωρίς άριστη γνώση της ανατομίας του προσώπου, μπορεί να προκύψουν προσωρινές παρενέργειες.

Πώς γίνεται η θεραπεία;

Χρησιμοποιούμε πολύ λεπτή βελόνα για την εισαγωγή του φαρμάκου στο δέρμα σε διάφορα σημεία, διαφορετικά σε κάθε πρόσωπο, έτσι ώστε να έχουμε ένα εξατομικευμένο και φυσικό αποτέλεσμα. Δεν πονάει ο νυγμός με τη βελόνα, όμως η εισαγωγή του φαρμάκου συνοδεύεται από ελαφρύ καύσο (τσούξιμο). Είναι δυνατή η χρήση αναισθητικής κρέμας πριν από τη θεραπεία.

Μετά τη θεραπεία

Αμέσως μετά τη θεραπεία στα σημεία των ενέσεων υπάρχουν κάποια πολύ μικρά επάρματα (λόγω της ποσότητας υγρού που έχουμε εισαγάγει τοπικά), τα οποία υποχωρούν μέσα στην επόμενη μία ώρα. Όπως με όλες τις ενέσιμες θεραπείες, είναι δυνατό να δημιουργηθεί κάποιος μικρός μώλωπας (μελανιά) που υποχωρεί σε 5 ημέρες περίπου.

Μπορούμε να επιστρέψουμε άμεσα στις δραστηριότητές μας;

Η έκθεση στη ζέστη και η αυξημένη θερμοκρασία του σώματός μας μπορεί να αδρανοποιήσουν το φάρμακο και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γι’αυτό πρέπει για το επόμενο 48ωρο να μην εκτεθούμε σε ήλιο ή ζέστη, να μην κάνουμε ζεστό πιστολάκι ή ζεστό μπάνιο και να μην έχουμε έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως επίσης τις πρώτες ώρες μετά τη θεραπεία δεν θα πρέπει να ξαπλώσουμε ή να τρίψουμε τα σημεία της θεραπείας για να μην μετακινηθεί το botox σε άλλες περιοχές.

Πότε είναι ορατή η βελτίωση;

Η βελτίωση αρχίζει να φαίνεται από την τρίτη-τέταρτη ημέρα, αλλά χρειάζονται περίπου 10 ημέρες για το τελικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που να είναι πιο κατάλληλη. Οι ανάγκες του κάθε προσώπου καθορίζουν το πότε μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία. Σε προσφάτως σχηματισμένες ρυτίδες το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, ενώ σε παλιές και στατικές (παρούσες ακόμη και στην ηρεμία του προσώπου) το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, αν και οι ρυτίδες δεν θα απαλειφθούν εντελώς.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται το botox;

Αντενδείκνυται στη μυασθένεια Gravis, στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Μπορεί το botox να χρησιμοποιηθεί προληπτικά έναντι του σχηματισμού ρυτίδων έκφρασης;

Το ιδανικό δεν είναι να θεραπεύεις, αλλά να προλαμβάνεις τον σχηματισμό ρυτίδων στα σημεία που υπάρχει έντονη κινητικότητα των μυών, προτού δηλαδή οι δυναμικές ρυτίδες έκφρασης καταστούν στατικές. Αυτό επιτυγχάνεται με το botox.

Πόσο διαρκεί η δράση του botox;

Συνήθως τρεις έως έξι μήνες. Αυτό εξαρτάται κυρίως από το είδος των ρυτίδων (αριθμό και βάθος τους), από το πόσο δυνατοί είναι οι μύες και από την ποσότητα του φαρμάκου που ενίεται.

Τι θα γίνει αν σταματήσω τη θεραπεία;

Το botox είναι δυνατό να γίνει μία φορά και να μην επαναληφθεί ποτέ. Τέσσερις περίπου μήνες μετά τη θεραπεία η κινητικότητα των μυών επανέρχεται στο επίπεδο που ήταν πριν. Ακόμη κι αν κάποιος κάνει botox για πολλά χρόνια και για κάποιον λόγο το διακόψει, θα επιστρέψει πάλι στο όπως ήταν πριν ξεκινήσει τη θεραπεία και μάλιστα θα έχει επωφεληθεί, γιατί θα έχει προληφθεί η εμφάνιση των ρυτίδων που θα σχηματιζόντουσαν στο μεσοδιάστημα.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Κλείστε Ραντεβού!

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com
Go Top