fb in

Tηλέφωνα
210 77 77351

Αποτρίχωση με Laser Αλεξανδρίτη

Η αποτρίχωση με Laser (Light Amplification by stimulated Emission of Radiation), όταν τηρούνται τα ιατρικά standards, είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για την εξάλειψη της τριχοφυΊας.

Στο ιατρείο χρησιμοποιείται ο αλεξανδρίτης GentLase Pro-U του Αμερικανικού οίκου Candela, ένα μηχάνημα που πραγματικά δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού θεωρείται η καλύτερη ίσως μέθοδος αποτρίχωσης στον κόσμο. Επιλέχθηκε αυτό το μηχάνημα διότι έχει άμεσο αποτέλεσμα και έγκριση από το FDA για μόνιμη αποτρίχωση. Επίσης υπάρχει εμπειρία χρόνων που τεκμηριώνει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας.

Πώς ακριβώς δρα το laser;

To laser αποτρίχωσης εμπέμπει μια δέσμη φωτός που στοχεύει στη μελανίνη της τρίχας και της ρίζας της. Γι’ αυτό το laser είναι αναποτελεσματικό σε ξανθιές και λευκές τρίχες. Οι τρίχες αναπτύσσονται κυκλικά, κι έτσι άλλα τριχοθυλάκια είναι σε στάδιο ανάπτυξης παράγοντας τρίχα (αναγενής φάση ανάπτυξης της τρίχας), ενώ αντίθετα άλλα τριχοθυλάκια μπαίνουν προσωρινά σε στάδιο ηρεμίας χάνοντας την τρίχα τους (καταγενής και τελογενής φάση ανάπτυξης). Η απόπτωση μιας τρίχας ακολουθείται από την αναγέννησή της στο ίδιο τριχοθυλάκιο. Έτσι οι τρίχες που φαίνονται στο δέρμα μας κάθε φορά αντιστοιχούν σε ένα μόνο μέρος των τριχοθυλακίων που βρίσκονται στο βάθος. Το laser καταστρέφει σε μια εφαρμογή όλα τα τριχοθυλάκια που φέρουν τρίχα (αυτά δηλαδή που βρίσκονται στην αναγενή φάση ανάπτυξης, καθώς η συγκέντρωση των μελανοκυττάρων στον θύλακα της τρίχας είναι τότε μεγαλύτερη και το φως απορροφάται πιο αποτελεσματικά). Για να προκληθεί όμως ατροφία της ρίζας της τρίχας (οπότε δεν ξαναβγαίνει η τρίχα) και για πετύχουμε όλα τα τριχοθυλάκια στη φάση ανάπτυξης που παράγουν τρίχα (και όχι στην καταγενή ή την τελογενή τους φάση), απαιτούνται επανειλημμένες συνεδρίες.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η αποτρίχωση με laser;

Ενδείκνυται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις έντονης τριχοφυίας, καθώς και στις περιπτώσεις όπου με τις παραδοσιακές μεθόδους αποτρίχωσης (ξυράφι, κερί, αποτριχωτικές κρέμες) προκαλούνται ερεθισμοί και «σπυράκια» (θυλακίτιδα)  με αντιαισθητικά σκουρόχρωμα «σημάδια» στην αποδρομή τους. Ακόμη και στις περιπτώσεις φυσιολογικής τριχοφυιας, όμως, η αποτρίχωση με laser αποτελεί την πλέον ασφαλή και οριστική λύση.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται;

Εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά και του προσώπου, όπου υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυια. Στις περιοχές, όμως, όπου η τριχοφυία είναι ορμονο-εξαρτώμενη (παρειές, πηγούνι, γραμμή της κοιλιάς, περιοχή γύρω από τις θηλές, γλουτοί) απαιτούνται περισσότερες θεραπείες.

Από ποια ηλικία μπορεί να γίνει αποτρίχωση με laser;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας. Απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες, όμως, σε ηλικίες κάτω των 12-15 ετών, διότι δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμη οι ορμόνες του φύλου που επηρεάζουν την τριχοφυια και δεν έχει ολοκληρωθεί συνεπώς ακόμη η εμφάνιση των τριχών.

Είναι ασφαλής θεραπεία το laser;

Η αποτρίχωση με laser είναι μία ιατρική πράξη που για να είναι ασφαλής απαιτείται γνώση και εμπειρία του γιατρού, αλλά και συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες. Κάθε ασθενής είναι μια εξατομικευμένη περίπτωση και απαιτούνται διαφοροποιημένες ρυθμίσεις έτσι ώστε η θεραπεία να είναι τόσο αποτελεσματική όσο και ασφαλής. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι τα εγκαύματα, που όμως ευτυχώς δεν καταλείπουν σχεδόν ποτέ σημάδια στο δέρμα. Δεν πρέπει να γίνεται θεραπεία σε προσφάτως μαυρισμένο δέρμα και χρειάζεται προσοχή από την πλευρά του ασθενούς στην ηλιακή έκθεση και στη χρήση αντιηλιακού καθ’ όλη τη διάρκεια των θεραπειών.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα δερματολογικά lasers εκπέμπουν ορατό φως και όχι ιονίζουσα ακτινοβολία, ακτίνες Χ ή ραδιενέργεια, δηλαδή κάποια είδη επιβλαβούς για το σώμα μας ακτινοβολίας. Επίσης είναι επιλεκτικά στο όργανο-στόχο τους και δεν βλάπτουν συνεπώς δομές που δεν έχουν μελανίνη, όπως οι λεμφαδένες, μαζικός αδένας (μαστός), ούτε τα εσωτερικά γεννητικά όργανα, σενάρια που αποτελούν φοβία για κάποιους ασθενείς.

Συμπερασματικά, όταν τα lasers εφαρμόζονται από κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς σε συνεργάσιμους ασθενείς, κι εφόσον τηρούνται οι κατάλληλες προφυλάξεις (όπως ειδικά προστατευτικά γυαλιά), είναι απόλυτα ασφαλή.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Αυτό είναι εξατομικευμένο, συνήθως, όμως, 6-10. Μετά τις 4-5 έχει αραιώσει σημαντικά η τριχοφυια.  Εξαίρεση, αποτελούν περιπτώσεις όπου υποκρύπτονται ορμονικές διαταραχές (όπως π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή συγγενούς υπερπλασίας των επινεφριδίων, εμμηνόπαυση), οπότε στις περιοχές με ορμονο-εξαρτώμενη τριχοφυία π.χ, πρόσωπο, πηγούνι, λαιμό, πέριξ των θηλών, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια τον αριθμό των απαιτούμενων συνεδριών, ενώ χρειάζεται ενδοκρινολογική συνεκτίμηση και πιθανή χορήγηση συμπληρωματικής φαρμακευτικής αγωγής.

Για το πρόσωπο απαιτούνται συνήθως συνεδρίες κάθε 1-1.5 μήνα, ενώ για τον κορμό κάθε 1.5-2 μήνες. Σταδιακά μεγαλώνει το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριών.

Η χοντρή μαύρη τρίχα, ιδίως σε ανοιχτόχρωμο δέρμα, ανταποκρίνεται γρηγορότερα στη θεραπεία από ό,τι η πιο λεπτή και ανοιχτόχρωμη που περιέχει λιγότερη μελανίνη, και γι΄αυτό είναι δυσκολότερο για το laser να την στοχεύσει.

Σε περιοχές όπου υπάρχει χνούδι, όπως στις παρειές, στο πηγούνι και στον λαιμό, πρέπει να ενημερώνονται οι ασθενείς ότι υπάρχει (μικρή, βέβαια) πιθανότητα να ενεργοποιηθεί και να γίνει μαύρη τρίχα. Αν συμβεί αυτό, θα απαιτηθούν αρκετές συνεδρίες προκειμένου να αναστραφεί το αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα της οριστικής αποτρίχωσης έρχεται γρηγορότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες λόγω μικρότερης ποσότητας ανδρογόνων.

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;

Η αποτρίχωση με laser εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια περίπου. Βάσει της εμπειρίας των χρόνων αυτών, φαίνεται ότι το 96% των τριχών πραγματικά δεν ξαναβγαίνει.

Πού αντενδείκνυται;

Σε πολύ μελαχρινές επιδερμίδες και σε προσφάτως μαυρισμένο δέρμα. Επίσης σε περιοχές με χνούδι π.χ. λαιμός και παρειές.

Οι ασθενείς ρωτούν συχνά αν επιτρέπεται το καλοκαίρι η αποτρίχωση με laser

Με τα σύγχρονα lasers αποτρίχωσης, όπως το εξελιγμένο σύστημα Gentlase Pro-U της Candela που διαθέτει το ιατρείο μας, η αποτρίχωση μπορεί να γίνεται και το καλοκαίρι, γιατί μπορούμε να αυξάνουμε την ένταση της ψύξης, αλλά και να ρυθμίζουμε τη διάρκεια παλμού, δηλαδή τον χρόνο που δρα η ενέργεια στο δέρμα, έτσι ώστε να είμαστε απόλυτα ασφαλείς.

Είναι επώδυνη η θεραπεία με laser;

Δεν είναι ανώδυνη σε περιοχές ευαίσθητες, όπως το μπικίνι και το άνω χείλος. ‘Όμως τα μηχανήματα Gentlase του Αμερικανικού οίκου Candela, όπως το πιο εξελιγμένο   GentLase Pro-U που διαθέτουμε στο ιατρείο μας, αποκλειστικά διαθέτουν ενσωματωμένο μηχανισμό ψύξης της επιδερμίδας. Πριν από τον παλμό του laser ψεκάζεται δηλαδή ψυκτικό υγρό το οποίο δρα σαν αναισθητικό. Επιπλέον προσφέρει προστασία της επιδερμίδας από τη θερμική ενέργεια του laser κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, αλλά και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης υψηλότερων ποσών ενέργειας για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Εξάλλου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αναισθητική κρέμα τοπικά πριν από τη θεραπεία.

Πόση ώρα διαρκεί;

Αυτό εξαρτάται από την περιοχή και την πυκνότητα της τριχοφυιας: από 5 λεπτά για το άνω χείλος έως 2 ώρες για ολόκληρα τα πόδια.

Πριν από την αποτρίχωση με laser

Λαμβάνετε πλήρες ιατρικό ιστορικό, εξετάζεται ο τύπος του δέρματός σας και εκτιμάται η τριχοφυία. Θα σας ζητηθεί να ενημερώσετε τη Δερματολόγο για τη λήψη οποιωνδήποτε φαρμάκων ή αν πάσχετε από σοβαρές νόσους. Αν κριθεί απαραίτητο για τη διερεύνηση παθολογικών αιτιών δασυτριχισμού, μπορεί να ζητηθεί μια σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων.

Θα πρέπει να έχει προηγηθεί ξύρισμα 2-3 ημέρες πριν τη θεραπεία (εξαιρείται η περιοχή του προσώπου και των χεριών). Επίσης θα πρέπει να έχει περάσει ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων από την τελευταία αποτρίχωση, σε περίπτωση που έχει εφαρμοστεί ως μέθοδος αποτρίχωσης μια διαδικασία που τραβά την τρίχα από τη ρίζα της, όπως π.χ. κερί. Απαγορεύεται τέλος η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μια εβδομάδα πριν από τη θεραπεία.

Οδηγίες μετά την αποτρίχωση με laser

  • Υπάρχει ένα ήπιο ερύθημα του δέρματος, το οποίο υποχωρεί σε λίγες ώρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενυδατικές καταπραϋντικές κρέμες.
  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για 4-7 ημέρες.
  • Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τις επόμενες ημέρες στις περιοχές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία προϊόντα απολέπισης, ρετινοειδή και ΑΗΑ.
  • Τις πρώτες 2-3 ημέρες αποφύγετε το ζεστό ντους, τη σάουνα και το ατμόλουτρο.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Κλείστε Ραντεβού!

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com
Go Top