- Εκδηλώνεται σε όλες τις ηλικίες.
- Η εμφάνισή της οφείλεται στην επίδραση περιβαλλοντικών-εκλυτικών παραγόντων (π.χ. στρες, τραύμα, λοιμώξεις, λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, έντονο ψύχος) σε γενετικώς προδιατεθειμένα άτομα.
- Χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις.
- Τα 2/3 των ασθενών πάσχουν από ήπια μορφή και το 1/3 από μέτρια έως σοβαρή μορφή της νόσου.
- Η τυπική της κλινική εικόνα συνίσταται σε ερυθρές πλάκες με λευκό, ξηρό λέπι στο δέρμα.
- Μπορεί να προσβάλλει κάθε περιοχή του δέρματος. Συνήθη σημεία εντόπισης είναι οι αγκώνες και τα γόνατα, όπως επίσης το τριχωτό της κεφαλής, οι παλάμες και τα πέλματα, τα γεννητικά όργανα και τα νύχια.
- Στο τριχωτό της κεφαλής μοιάζει με μια ηπιότερη κατάσταση που ονομάζεται σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και εκδηλώνεται ως λιπαρή πιτυρίδα.
- Η ψωρίαση, εκτός από το δέρμα, μπορεί να προσβάλει τις αρθρώσεις (Ψωριασική Αρθρίτιδα) προκαλώντας σοβαρές δυσμορφίες).
- Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
- Η μεγάλη επιστημονική έρευνα που λαμβάνει χώρα τα πρόσφατα χρόνια έχει πλέον αποδείξει ότι η Ψωρίαση είναι μία νόσος πέραν από το δέρμα. Ένας ασθενής με ψωρίαση έχει αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει και άλλες παθήσεις όπως κατάθλιψη, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, παχυσαρκία, σύνδρομο υπνικής άπνοιας. Γι’ αυτό κανένα άτομο με ψωρίαση δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του χωρίς θεραπεία.
- Η θεραπεία της εξατομικεύεται ανάλογα με την έκταση, τη βαρύτητα της νόσου και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς, και διακρίνεται σε τοπική και συστηματική.
Η τοπική θεραπεία ψωριάσεως περιλαμβάνει αρχικά εφαρμογή κερατολυτικής αγωγής, η οποία απομακρύνει τα λέπια και βοηθάει στη διείσδυση των τοπικών αντιψωριασικών φαρμάκων, όπως είναι η καλσιποτριόλη. Οι ενυδατικοί παράγοντες είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι τόσο στην έναρξη όσο και στην πορεία της θεραπείας.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις δίνονται συστηματικές θεραπείες, όπως η ασιτρετίνη, η μεθοτρεξάτη και η κυκλοσπορίνη. Πλέον υπάρχουν και νεότερες συστηματικές θεραπείες για την ψωρίαση, οι αποκαλούμενοι βιολογικοί παράγοντες, οι οποίοι εκτός από αποτελεσματικοί είναι και ιδιαίτερα ασφαλείς.
- Ανεξάρτητα από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας, είναι απαραίτητη η αποφυγή ορισμένων εκλυτικών παραγόντων της νόσου, όπως αποφυγή ψυχικού στρες, αποφυγή καπνίσματος (ειδικά στην ψωρίαση που εντοπίζεται στις παλάμες και τα πέλματα), αποφυγή τραυματισμών του δέρματος, αποφυγή λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων που μπορεί να επιδεινώσουν την ψωρίαση, όπως κάποια αντιϋπερτασικά φάρμακα, καθώς και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τυχόν λοιμώξεων.
- Είναι σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με ψωρίαση και η ενθάρρυνσή τους να συνεχίσουν τη θεραπεία γιατί πλέον υπάρχει λύση, αρκεί να συμβουλευτούν έναν έμπειρο δερματολόγο ο οποίος θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την ψωρίαση.