fb in

Tηλέφωνα
210 77 77351

Παθήσεις Ονύχων

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η καλή κατάσταση των νυχιών είναι δείκτης γενικότερης υγείας. Οι διάφορες εκδηλώσεις από τα νύχια μπορεί να αποτελούν σημεία είτε παθήσεων των νυχιών είτε δερματικών ή συστηματικών νοσημάτων, που οφείλουν να αναγνωριστούν άμεσα και να αντιμετωπιστούν.

Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις των ονύχων;

1. Ονυχομυκητιάσεις

Μια από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης στον Δερματολόγο είναι οι ονυχομυκητιάσεις. Η ονυχομυκητίαση είναι μια χρόνια εξελισσόμενη λοίμωξη των νυχιών η οποία προκαλείται κυρίως από ένα είδος μυκήτων που ονομάζεται δερματόφυτα. Στα πόδια εμφανίζεται συχνότερα από ό,τι στα χέρια.

Αφορά κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες και ηλικιωμένα άτομα. Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ονυχομυκητίασης παρουσιάζουν ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, με κυκλοφορικές διαταραχές και σε ανοσοκαταστολή.

Τα νύχια εμφανίζονται πεπαχυσμένα, με ορατές δυσχρωμίες, ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις υπάρχει αποκόλληση από το υποκείμενο υγιές δέρμα.

Τα δερματόφυτα ευθύνονται και για τη μυκητίαση του πέλματος των ποδιών και των μεσοδακτύλιων πτυχών, γνωστή και ως «το πόδι του αθλητή», που συνυπάρχει συχνά με την ονυχομυκητίαση. Είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί σε μέρη όπου κυκλοφορείτε ξυπόλυτοι, όπως πισίνες, ντουζ, καθώς επίσης και σε καταστήματα περιποίησης νυχιών, εάν τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται δεν είναι αποστειρωμένα. Η υγρασία που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των παπουτσιών αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα, όπως και οι μικροτραυματισμοί του ποδιού. Για τη δευτερογενή προφύλαξη είναι απαραίτητη η καλή υγιεινή των ποδιών και η διατήρησή τους στεγνών, κατά το δυνατόν π.χ. με τη χρήση ειδικών πουδρών. Παπούτσια, κάλτσες ή καλσόν πρέπει να αλλάζονται περισσότερες από μία φορά την ημέρα, όταν αυτό απαιτείται.

Μετά την απομόνωση του παθογόνου μύκητα (μετά από λήψη ρινισμάτων ονύχων και διενέργεια καλλιέργειας), η δερματολόγος θα συνεκτιμήσει και την κλινική εικόνα των νυχιών και θα σας συνταγογραφήσει είτε τοπικές αντιμυκητιασικές λάκες είτε και αντιμυκητιασικά χάπια.

2. Προσοχή πρέπει να δοθεί στο ότι, συχνά, άλλες καταστάσεις όπως τραυματισμοί ή ονυχοδυστροφίες, μπορεί εσφαλμένα να διαγνωσθούν ως ονυχομυκητιάσεις και να δοθεί λανθασμένη θεραπεία.

3. Κάποιες δερματικές παθήσεις μπορούν να έχουν εκδηλώσεις από τα νύχια, όπως η ψωρίαση, ο ομαλός λειχήνας και η γυροειδής αλωπεκία, οπότε αντιμετωπίζονται συνδυαστικά.

4. Είσφρυση όνυχος

Πρόκειται για νύχια των οποίων τα πλευρικά κυρίως τμήματα εισχωρούν στον μαλακό ιστό των δακτύλων, προκαλώντας πρήξιμο, ερύθημα κι έντονο πόνο. Το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού είναι συνήθως και το πιο ευπαθές.

Συνήθη αίτια της είσφρυσης όνυχος είναι:

  • Μη σωστό κόψιμο των νυχιών
  • Άσκηση πίεσης από τα παπούτσια
  • Επαναλαμβανόμενος τραυματισμός στα πόδια από διαφόρων ειδών δραστηριότητες π.χ. αθλητικές
  • Κληρονομικότητα

Στο ιατρείο μας η είσφρυση όνυχος αντιμετωπίζεται με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία μπορεί να δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

 

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Κλείστε Ραντεβού!

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com
Go Top