fb in

Tηλέφωνα
210 77 77351

Ακμή

Η κοινή ακμή είναι η συχνότερη νόσος του δέρματος. Προσβάλλει το 80% των εφήβων, αλλά μπορεί να επιμένει ή να πρωτοεμφανίζεται στην ενήλικη ζωή. Η επίπτωση της ακμής στην ενήλικη γυναίκα κυμαίνεται σε μικρότερα, αλλά και πάλι υψηλά, ποσοστά.

Πώς παρουσιάζεται η ακμή

Η ακμή προσβάλλει περιοχές πλούσιους σε σμηγματογόνους αδένες, όπως το πρόσωπο, τον θώρακα και τη ράχη. Εκδηλώνεται με τη μορφή λευκών ή/και μαύρων στιγμάτων (φαγέσωρες), βλατιδοφλυκταινιδίων, ενώ στις βαρύτερες μορφές είναι επίσης παρόντα οζίδια και κύστεις, και είναι αρκετά πιθανή η δημιουργία ουλών. Συνυπάρχει σμηγματόρροια (αυξημένη παραγωγή σμήγματος). Οι βλάβες της ακμής και οι δευτερογενείς ουλές έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στην ψυχολογία των ασθενών.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη ακμής

Η παθογένεση της ακμής είναι πολυπαραγοντική. Η υπερκερατινοποίηση του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου που οδηγεί στην απόφραξή του, οι ορμονικές επιδράσεις (ανδρογόνα) με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή σμήγματος και διάφοροι μικροοργανισμοί, όπως το P. Acnes ασκούν αδιαμφισβήτητο ρόλο, όμως η κληρονομικότητα, περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα, λήψη φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν ακμή), και το ψυχολογικό στρες επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη της νόσου. Ο ρόλος της διατροφής στην ακμή δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη.

Εργαστηριακός έλεγχος ακμής

Η ακμή συνήθως δεν συνοδεύεται από κάποια ενδοκρινολογική διαταραχή, ωστόσο μπορεί να αποτελεί εκδήλωση στα πλαίσια κάποιου συνδρόμου, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων. Γι’αυτό, ορμονικός έλεγχος και υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων είναι αναγκαία όταν υπάρχουν κλινικές ενδείξεις υπέρ συγκεκριμένων ενδοκρινολογικών διαταραχών.

Θεραπείες ακμής και ουλών ακμής

Οι διαθέσιμες θεραπείες διακρίνονται σε τοπικές και συστηματικές από το στόμα, αναλόγως της βαρύτητας της ακμής και του ατομικού ιστορικού του ασθενούς. Χημικά peelings ενδείκνυνται επίσης. Η θεραπεία της ακμής πάντα εξατομικεύεται προσαρμοζόμενη στις ανάγκες και τον ειδικό τύπο δέρματος του κάθε ασθενούς.

Η θεραπεία της ακμής αποτελεί την κύρια μέθοδο για την πρόληψη του σχηματισμού των αντιαισθητικών σημαδιών και των ουλών που καταλείπει η φλεγμονώδης αυτή δερματοπάθεια, γι’ αυτό τονίζεται ιδιαίτερα η σημασία της έγκαιρης έναρξης της θεραπείας.

Όσον αφορά στη βελτίωση των ουλών της ακμής, αν αυτές έχουν ήδη σχηματιστεί, τα fractional lasers ανάπλασης (στο ιατρείο μας διαθέτουμε fractional laser CO2 τεχνολογίας αιχμής, το DEKA SmartXide Punto) δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα, ομαλοποιώντας τις ουλές και βελτιώνοντας συνολικά την υφή του δέρματος (σύσφιγξη πόρων, περισσότερο λείο και ομοιόμορφο δέρμα). Χημικά peelings, μικρονυγμοί (microneedling) και υποσκαφή με ανόρθωση των ουλών μέσω βελόνας συνδυαστικά με μεσοθεραπεία με PRP (αυτόλογο πλάσμα), αναλόγως των τύπων των ουλών του κάθε ασθενούς, χρησιμοποιούνται επίσης. Οι περισσότερες θεραπείες των ουλών της ακμής δεν εφαρμόζονται τους μήνες με μεγάλη ηλιοφάνεια.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Κλείστε Ραντεβού!

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com
Go Top